top of page
  • Foto van schrijveringeverpoten

Driedaagse AMC-stage 'De mythe van Inanna, de weg van het vrouwelijke'

Bijgewerkt op: 7 jan. 2023

AMC (Analyse des Mythes Corporels) Art-Thérapie is een vorm van creatieve therapie in het leven geroepen door Csilla Kemenczei, psychologe en Jungiaans psycho-analyste en de bezielster van het Instituut Athanor te Luik. (voor meer uitleg over deze methode zie vorige blogpost)


Tijdens drie dagen ontdekken we de rijke symboliek van één van de oudste mythen ter wereld. Stap voor stap word je begeleid in een diepgaand en creatief proces via verschillende technieken waardoor je de inhoud van het verhaal kan beleven en belichamen.


De mythe van Inanna vertelt over het leven/dood/wedergeboorte-principe dat we in tal van verhalen terug vinden. Het verhaal van Inanna gaat over hoe we als vrouwen wezenlijke delen van onszelf achterlaten om conform de buitenwereld te zijn. Om geaccepteerd te worden. Om te voldoen aan de heersende yange norm. Gaandeweg verliezen we hierdoor de voeling met onze vrouwelijke essentie.


Dag 1 : het leven


Welke wezenlijke stukken van je ware zelf liet jij doorheen je leven achter in het verleden?

Wat nam jij voor waar aan tijdens je opvoeding, van de hedendaagse maatschappij en cultuur en wat heb je daar van jezelf voor geofferd?

Hieromtrent wordt er gewerkt tijdens de eerste samenkomst : het opbouwen van de persona of het sociale masker.


Dag 2 : de dood


Vervuld aan de buitenkant maar leeg vanbinnen... open je oor voor de roep van het Grote Daaronder.

Daal geheel vrijwillig af doorheen de zeven poorten naar het donkere rijk van Erishkigal, Inanna’s zuster. Daar word je geconfronteerd met je schaduwaspecten en de pijn van verlies en miskenning.

Verstilling. De Schaduwkoningin in de ogen durven kijken. De wijsheid vinden die verscholen zit in de absolute leegte, in de 'dood', in verdriet, rouw en vergeving.


Dag 3 : de wedergeboorte


De integratie van de schaduw en de wijsheid ervan leidt naar heling en naar opnieuw geboren worden.

De wederopstanding van Inanna en haar geboorte als Ochtendster.

Een woordje uitleg over de planeet Venus en haar 8-jarige cyclus in verband met deze mythe.


De technieken waarvan gebruik gemaakt wordt tijdens deze drie dagen zijn heel uiteenlopend. Ze worden gegrepen uit een waaier van geleide visualisaties, duiding van symboliek, lichaamsoefeningen, allerlei creatieve methoden (schrijven, schilderen, collage, …), rituelen om de symboliek te verankeren, ...


Je hoeft voor deze driedaagse geen voorkennis te hebben. Je hoeft de mythe niet vooraf al te lezen.

Je hoeft geen creatief wonder te zijn dus maak je geen zorgen als je van jezelf vindt dat je niet kan tekenen of schilderen…daar gaat het helemaal niet over. Het gaat over de beleving en de belichaming van een rijke symbolentaal (die elke vrouw zal herkennen) die omgezet wordt in een creatief proces.


Hoor jij Inanna’s roep?


De drie dagen gaan door op 10/2, 11/2 en 12/2, telkens van 10 tot 17.00 u. in Pepingen, Hoesnaek 47. Er is plek voor 7 personen.

De bijdrage voor de stage is 390 euro voor de drie dagen - het creatief materiaal en een lunch 's middags is in de prijs inbegrepen.
107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page